Assalamualaikum haluuu semuanyaaa…
Kali ni Mama ika mau kongsikan pulak masakan yang selalu jugak laaa mama masakkan untuk anak 5 orang sebabnyaaa… sedappp dan semua anak-anak boleh makan yet cara masak yang simpleee dimple trimpleee.. 😋
Means semua boleh makan tu kan, ada anak mama yang saturang tu dia ndak makan sayur.. jadinya kalau mama masak yg besayur dia akan minta telur mata sapi kuningnya cair.. ataupun kalau tiada telur mama goreng tempe, itu jak la lauk dia dengan kicap… susahhhhhh betul mo makan sayur. Suruh pakai kuah sayur sejak pun, dia ndak mau sebab teikut bilangnya bawang2.. haih, begitu kali anak no 2, sama ka jugak dengan anak kamurang?
Sabar sejakk kita ni masak yg sedap sedap..😌😌😌
.
.
.
Jadi apa masakan mama mo share kali ini???
Nidiaaa AYAM BUTTER BASAH PEKAT LIKAT MAGSARAPPP..😋😇
BHAAA KITA SEDIAKAN DULU BAHAN-BAHANNYAAA YAA..
DADA AYAM
(ikut suka potong macam mana.. kalau ika suka potong sebesar ibu jari.. plus sebab mama ada anak ramai kan, jadinya ayam jadi banyak… masakan ni mama guna 1 1/2 dada ayam)
TEPUNG GORENG AYAM
(Mama guna tepung goreng Bon Chef Ori,
(Mama guna tepung goreng Bon Chef Ori,
boleh juga dapatkan TEPUNG BON CHEF DI SINI))
SECUKUP RASA MAGGI
BUTTER/MARJERIN
(Yang ni mama pakai marjerin brand bunga apa tah.. kalau mo pakai butter pun boleh. Bagi mama semua yang sejenis tu asal kaler kuning butter la tu.. hahhaa.. ada yang mudah kenapa mo rumitkan.. 😅)
SUSU CAIR
3-4 ULAS BAWANG PUTIH
2 BATANG DAUN KARI
LADA KECIL (OPTIONAL)
.
.
Okay ni laaa bahan-bahan yang mama guna untuk masak kuah diaaa...
Lada kecil tu mama saja letak untuk pilihan..
kalau korang suka pedas boleh hiris then campurkan masa tumis bawang..
kalau macam mama ni semua anak-anak makan, jadi dah masak nnt asingkan baru cmpur...
kalau korang suka pedas boleh hiris then campurkan masa tumis bawang..
kalau macam mama ni semua anak-anak makan, jadi dah masak nnt asingkan baru cmpur...
JELASSSS KANNN?? 😍
okay now mari kita start masakkk...
MULA-MULA sekali kita goreng dulu ayam bagi rangup luar lembut di dalam...
Cuci bersih potongan ayam, campurkan secukup rasa secukupnya dan tepung bon chef juga secukupnya. (boleh dapatkan TEPUNG BON CHEF DI SINI)
Gaul bagi sebati... Then mau goreng nanti tuangkan tepung bon chef yang kering di dalam bekas asing, dan salut dulu ayam sambil tekan2, pukul2 manjah supaya melekat semua tepung di celah-celah aibnyaa.. aikkk 😂
Bila minyak sudah panas, terus gorengkan ayam yang sdh bersalut tepung tadi...
api sederhana jak tau, sebab nanti luarnya keras dalamnya ndak masak...
api sederhana jak tau, sebab nanti luarnya keras dalamnya ndak masak...
Goreng sampai agak kuning keemasan, jangan sampai hangit atau keras..
Nuahhh cantik kannnn masak dia... okay ketepikan..
NEXT kita mo masak kuah dia pulak...
Ika guna kuali yang sama jaa.. sebab satu ni jak kuali ika.. ahahahha.
Tapi cuci dulu laaa kan..
lepas tu masuk kan 2 sudu makan penuh butter/marjerin..
Bawang putih yang di cincang...
Masukkan Daun kari.. dan cili cincang (optional)
Dah keluar bau harum, masuk kan 1/2 tin atau lebih sedikit susu cair...
Jangan tambah air tau sebab nnt rasa dia agak kureng ..
biar kan mendidih sambil kacau-kacau..
biar kan mendidih sambil kacau-kacau..
Teruskan kacau-kacau sampai dia memekat tau.. Masukkan secukup rasa secukupnya, agak-agak ja ikut sesuai rasa.. Jangan tak kacau pulak nanti bawah dia hangitttt...
Kecilkan api, masukkan ayam yang sudah digoreng tadi...
Teruskan gaul bagi sebati...
dan kuah dia jadi memekat likat sedappppp macam ni!!
Makan dengan nasi panas-panas sedappp yak amat!
Anak2 ika bertambah-tambah makan selagi masih ada ayamnya..
ahhhaaa!
MUDAHHH KANNNN?
SELAMAT MENCUBA KAMURANG!😋😍
No comments:
Post a Comment