Wednesday, 7 October 2020

RESEPI LEMPENG LEMBUT DAN RANGUP

Assalamualaikum awak semua selamat pagi.

Hokay la, sebab hari ni PKPDB hari ke 10 dekat Tawau ni. Ika terajin nak buat lempeng favorite anak-anak ika since stay dekat Putrajaya dulu.

Lempeng ni mudah je kan, tapi kalau nak tambah apa-apa ikut suka pun boleh. Tiada siapa larang. Ehhe, kita jugak yang makan nya nanti.

Jadi sama ada korang nak 100% ikut resepi ika ni atau ada nak tambah variasi sendiri pun boleh. Sebabnya ada juga yang suka lembut sebab nak cicah sambal bilis, sambal sardin atau apa-apa je kan.

Tapi sebab anak-anak ika suka lempeng macam ni, ika buat ikut tekak diorang. 🤭

Jom jom ika kongsikan apa je bahan yang ika guna untuk jadikan tepi tepi lempeng tu crunchy dan ranguk ranguk (kata anak ika no 3) 😂 



BAHAN-BAHAN LEMPENG LEMBUT DAN RANGUP

2 biji Telur

1/2 cawan gula

2 sdm susu pekat

Sedikit vanilla

2 cawan tepung gandum

1 cawan air

1 sdk minyak masak


**Bahan Tambahan kalau nak letak

Pewarna oren (ikut suka kalau nak letak. Kalau tak nak pucat lesi lempeng tu buh la sikit)

Ovalette

Soda bikarbonate


CARA BUAT LEMPENG LEMBUT DAN RANGUP

Ika adun semua bahan guna blender je. Nak mudahkan kerja 😂

Tapi kalau korang nak guna mixer pun boleh. Rumah ika tiada mixer 🤭

Mula-mula masukkan dulu telur, gula dan vanilla. Blend sampai agak naik dan kembang sikit, masukkan susu pekat dan pewarna oren. 

Blend lagi sehingga sebati.

Masuk tepung secawan dulu. Blend, lepas tu masukkan lagi secawan tepung dan air.

Blend sehingga sebati sehingga agak pekat sikit adunan lempeng cik kiah. Ehhe!

Oh ya ika tambah, soda bikarbonat dan ovalette juga. Sebab nak bagi gebu gebas ja lempeng tu.


CARA MASAK LEMPENG LEMBUT DAN RANGUP

Mengapa ika pakai blender? Lagi mudah sebenarnya. Mudah nak tuang langsung ke kuali.

Korang guna kuali leper atau pan tau. Kalau dah beli yang Periuk Dessini viral tu, gunalah. Jangan simpan jadikan muzium pulak. Ehhe. Gurau je. 😁

Ika guna pan size kecil. Panaskan pan dan minyak. Kecikkan api.

Tuangkan adunan, bagi goyang inul sikit pan bagi rata adunan bentuk bulat. Lepas tu tutup.

Jangan tinggal pi tengok henfon pulak. Kang hangus. Ika tak tahu. 😂

Agak 2-3 minit, terbalikkan lempeng korang.

Tutup lagi. 

 Dah agak masak angkat, letak dalam piring mak yang berbunga bunga cinta di dapur untuk korang ambil gambar kejadian. 😍

Ulang cara masak di atas, sampai adunan habis.

Ika pakai pan kecil dapat 6 keping. Ika potong 4 puas laa anak- anak ika makan.

Kalau korang pakai pan yang sedang dapat 3 keping.

Kalau besar sikit dapat 2 keping.


Haaa! Dah siap!

Mudah ja kan. KALAU ada bahan  lengkap di dapur. 😜

Minum dengan Min Kaffe, Min Cha atau apa ja minuman panas. Syiokk!

Kenak lagi pepaghi ni mendung mendung nak hujan.

Walllahhhh!


Anak ika yang baby ni pun ikut concang sekali. Bagi sensor abam paiz sikit, baru bangun, cuci muka terus sarapan 🤣


Okay lah. Selamat mencuba semua 😘


No comments:

Post a Comment

Featured Post

360 THERAPANTS | THERAVEST 2023

Popular Posts