Tuesday, 22 May 2018

PREMIUM BEAUTIFUL 2018: CARA MERAWAT SAKIT BELAKANG DAN SLIP DISC DENGAN BENGKUNG PREMIUM BEAUTIFUL

"BACKPAIN, SLIP DISC DAN SCIOLISIS" Sakit yang berkaitan dengan tulang belakang. Cara merawatnya pun Ika dah ngeri, mana taknya bila sakitnya datang makan "Pain Killer", ulang alik pulak pergi Hospital, Appoinment dengan pakar Orthopedic... 

 So far mungkin u all dah tau dan pernah dengar tentang Premium Beautiful ni kan? Entries Ika sebelum ni pun banyak ceritakan Premium Beautiful ni banyak manfaatnya untuk kesihatan dalaman wanita. Sama ada nak  pakai masa berpantang atau pun untuk merawat Cancer dan cyst/Fibroid. Tapi kali ni, Ika nak share pada u all yang Premium Beautiful juga jadi Alternatif untuk merawat Sakit Belakang, Slip Disc, Sciolisis atau pun Bongkok sejak lahir.

So, Ika nak share dengan awak semua yang berkaitan dengan SAKIT BELAKANG!


Awak tahu tak Tulang belakang yang menyokong badan kita ni mempunyai 33 tulang vertebrata berasingan yang dipisahkan oleh pelapik Kartilej bolehsuai yang dipanggil 'disc' atau piring. Ia dikelilingi dan disulami dengan ligamen, otot dan saraf. Tak Tercapai akal, besarnya ciptaan Tuhan dalam tubuh badan kita kan. Tapi bagaimana Sakit belakang berlaku???

Ok, Sakit belakang ni terjadi apabila tulang belakang tersebut 'teralih' atau menggelongsor dari kedudukan asal disebabkan gel antara tulang yang berfungsi unutk menyerap hentakan telah bocor dan seterusnya mengakibatkan tulang menekan saraf yang mengawal anggota badan seperti kaki, tangan dan leher. Sakit belakang juga berkait rapat dengan sakit pinggang.


Siapa yang paling berisiko untuk mengalami Sakit Tulang Belakang dan Sakit Pinggang ni?

✔ Pemakai kasut tumit tinggi
✔ Wanita Mengandung
✔ Aktif aktiviti Sukan lasak 
✔ Berat badan berlebihan
✔ Orang yang selalu travel jauh (Driving)
✔ Kerja pejabat 
✔ Selalu Angkat Berat
✔ Orang yang kurang dan tidak suka bersenam

Ehhh, Awak ada termasuk dalam senarai 👆👆👆 ke???

BAGAIMANA SAKIT BEAKANG BERLAKU?


Ika pernah baca tentang sakit belakang ni ada bermacam punca. Salah satu punca ialah postur yang salah ketika berdiri, duduk dan baring semasa buat aktiviti harian. Bila hari-hari buat aktiviti yang sama dengan postur badan yang sama akan menyebabkan stress pada tulang belakang. Tu yang terjadi lenguh-lenguh dan sakit-sakit. Badan kita ni penat nak menampung tau.

Sakit belakang juga boleh terjadi bila berlaku pergerakan yang salah atau secara tiba-tiba. Terlalu banyak tekanan dan bebanan apabila mengangkat atau membawa barang berat, atau posisi badan yang lemah atau kemalangan. Walaupun biasanya masalah ni tidak serius dan boleh diatasi dengan mudah namun kadang kala ianya boleh disebabkan oleh penyakit atau kecederaan yang terjadi pada tulang belakang, atau bagi sesetengah kes yang jarang berlaku iaitu penyakit Pelvik dan Abdomen seperti batu karang dan jangkitan.

Okay, awak dah faham kan? Now ada beberapa punca yang boleh menyebabkab Sakit belakang:-

1- MASALAH PERGERAKAN


Masalah pergerakan atau Masalah Mekanikal badan boleh dikesan sekiranya u all merasakan kesakitan apabila melakukan pergerakan yang melibatkan tulang belakang. Pergerakan tersebut boleh merangkumi semasa u all berbongkok untuk mengangkat barang yang berat. Kebiasaanya masalah ini berlaku disebabkan tulang belakang u all sudah haus atau sudah tua.

Apabila ini berlaku, cakera (disc) yang menyambung tulang-tulang belakang akan hilang keberkesanannya dan hilang flexibility. So hal ni yang membawa kepada masalah sakit belakang sekiranya u all melakukan pergerakan yang berat dan kuat.

CARA YANG BETUL MENGANGKAT BARANG BERAT

2 - KECEDARAAN

Kecederaan  tulang belakang seperti terseliuh dan tulang patah boleh menyebabkan sakit tulang belakang samada bersifat sementara atau kronik. Terseliuh boleh berlaku sekiranya ligamen berpusing atau mengangkat secara tidak wajar. Vertebrae yang patah sering berlaku akibat Osteoporosis, satu keadaan yang menyebabkan lemah tulang poros. Sakit belakang juga boleh disebabkan oleh kecedaraan yang lebih teruk akibat kemalangan dan jatuh.






APA PUNCA SAKIT BELAKANG???


BAGAIMANA WAIST NIPPER MERAWAT SAKIT BELAKANG DAN SLIP DISC?





Dan paling bestnya bila, Premium Beautiful di disarankan oleh Doktor Pakar Orthopedic.


Featured Post

PREMIUM BEAUTIFUL MURAH 2018

Popular Posts